Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Για τη δίωξη του Blogme.gr

O bloger nefelikas, σχολιάζει σε διάλογο στο TVXS σχετικά με την δίωξη του blogme.gr από τον τηλεπωλητή Λιακόπουλο

Την ξέρω καλά την ιστορία και με τον Αντώνη Τσιπρόπουλο είμαστε διαδικτυακοί φίλοι (παρόλο που δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ από κοντά).

Το blogme.gr ήταν (γιατί είναι ανενεργό πλέον) ένας aggregator, κάτι σαν το sync.gr και το technorati.com δηλαδή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχεις μια λίστα (ελληνόφωνων στη συγκεκριμένη περίπτωση) blogs και μέσω RSS feeds ανανεώνεις αυτόματα το περιεχόμενο σου, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι επισκέπτες σου ότι ο τάδε blogger ανέβασε ένα καινούργιο post. Ουσιαστικά, ένας κατάλογος είναι, που δεν αναδημοσιεύει ολόκληρα άρθρα αλλά μόνο τίτλους και τις δύο πρώτες αράδες τους. Απ' όσο γνωρίζω, ούτε στο blogme.gr ούτε σε κανέναν άλλον aggregator τέθηκε ποτέ θέμα επιλογής ή λογοκρισίας περιεχομένου. Κάθε blogger έκανε μία εγγραφή (δωρεάν εννοείται) και μετά η διαδικασία γινόταν αυτόματα.

Το funEL.blogspot.com ήταν (γιατί και αυτό κάποια στιγμή "πάγωσε" λόγω της πίεσης που είχε δημιουργηθεί) ένα σατιρικό blog αφιερωμένο στον τηλε-βιβλιοπώλη Λιακόπουλο. Με συχνά προσβλητικό αλλά και κατάφωρα σαρκαστικό τρόπο κατέρριπτε όλες τις ανοησίες περί "Κούφιας Γης", Νεφελίμ, ΕΛ από τον Σείριο, κλπ. Στα σχόλια γινόταν πανηγύρι από το δούλεμα, ενώ τα ακροδεξιά trolls μαζεύονταν για να τα βάλουν με τους "άπιστους", θυμίζοντας λίγο αυτό που σήμερα γίνεται εδώ (αλλά στο πιο σουρεαλιστικό του).

Το να ασκήσει κάποιος αγωγή στον ιδιοκτήτη ενός aggregator για το περιεχόμενο ενός blog που φιλοξενεί ισοδυναμεί με το να μηνύσεις το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση" επειδή στο πρόγραμμα των καναλιών που ανέρτησε συμπεριλαμβάνει μία σατιρική εκπομπή που εσύ θεωρείς προσβλητική. Ή το να μηνύσεις τον "Χρυσό Οδηγό" επειδή ο υδραυλικός που βρήκες μέσα από τις σελίδες του σου φάνηκε απατεώνας. Αντί για τον γάιδαρο βαράμε το σαμάρι δηλαδή...

Από τη στιγμή που δε μιλάμε για καταφανέστατα παράνομο περιεχόμενο (π.χ. μια ιστοσελίδα παιδικής πορνογραφίας), κανένας aggregator και κανένα περιοδικό δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει ποια είναι τα όρια της σάτιρας. Υπενθυμίζω ότι η αγωγή του Λιακόπουλου έγινε κατευθείαν στο blogme.gr, προφανώς επειδή η Google τον γείωσε κανονικότατα. Άρα δεν είχε προηγηθεί κάποια καταδικαστική απόφαση εναντίον του funEL ώστε να μπορεί να καταλογιστεί ευθύνη στον Τσιπρόπουλο.

Ακούγεται αστεία ιστορία, μόνο που ο Αντώνης έχει περάσει τα πάνδεινα για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Και δε μιλάμε για κάποιον επιχειρηματία ή έστω ένα δημόσιο πρόσωπο (σαν τον Κούλογλου καλή ώρα), αλλά για ένα νέο παιδί που από μεράκι κάθισε κι έφτιαξε μια σχετικά πρωτόγονη μηχανή αναζήτησης, χωρίς να ζητάει λεφτά από κανέναν.

Επιπλέον, το γεγονός και μόνο ότι η υπόθεση εκδικάζεται σημαίνει ότι σε θέματα ελευθερίας λόγου και κατανόησης του διαδικτύου έχουμε μεσαίωνα στην Ελλάδα. Κανένα δημοκρατικό καθεστώς δεν θα έπαιρνε ποτέ στα σοβαρά μία τέτοια αγωγή, και κατά καιρούς έχει ξεσηκωθεί διεθνής κατακραυγή για την υπόθεση. Μόνο που εδώ έχουμε το γνωστό κόλπο της αναβολής στην αναβολή, μέχρι να κρυώσει το πράγμα και να μη θυμάται πια κανένας τι παίχτηκε. Πέρα από τον Αντώνη φυσικά, που αύριο θα πάει σε ένα δικαστήριο και θα είναι μόνος.

Είναι τεράστια ντροπή για το πολίτευμα μας αυτή η υπόθεση, ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης. Και εντελώς ανεξάρτητα από το αν ο θιγόμενος λέγεται Λιακόπουλος ή κάπως αλλιώς.
nefelikas.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου